P. FREŠO: Vyzývam členov strany k jednote, cesta nie je v novotvaroch

17.11.2012 Bratislava

Bratislava 17. novembra (TASR) - Strana SDKÚ-DS chce byť aj s ďalšími stranami Ľudovej platformy alternatívou voči socialistom, ale cesta nie je v zakladaní nových politických novotvarov. Vo svojom prejave na dnešnom rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS v Bratislave, ktorá bude schvaľovať programové východiská strany, to vyhlásil líder politického subjektu Pavol Frešo.

"Štiepenie pravice je nebezpečné voči tomu, čo tu dnes ľavica reprezentuje. Stredopravá scéna je rozdrobená a ďalej sa drobí. Prakticky každý týždeň sledujeme nejakú výzvu na nové delenie či platformu. Ide už o štiepenie vlasu a keď to pôjde takto ďalej, ide o štiepenie atómu," upozornil s tým, že tento trend treba zastaviť. On sám vidí budúcnosť v štandardných stranách, ktoré sa vedia poučiť a urobiť normálne personálne zmeny.

Členov SDKÚ-DS vyzval k jednote a potrebe ťahať za jeden povraz. "Sme strana, ktorá sa odrazila od dna a má perspektívu. Predstavme spolu ponuku spoločnosti, návrat k ľuďom, alternatívu. Akokoľvek dlho bude ten zápas trvať, akokoľvek tvrdí budú na nás ľavičiari, akokoľvek budú tvrdí tí, ktorí sa budú snažiť odštiepiť, my budeme zápasiť," vyhlásil.

Frešo pripomenul, že dnes je to presne 12 rokov, ako bola založená SDKÚ-DS, ktorá bola rozhodujúcou silou pri začlenení Slovenska do EÚ a NATO. Podľa Frešových slov dnes Ústredná rada príjme programové východiská, z ktorých vzíde program pre najbližšie parlamentné voľby. SDKÚ-DS presadzuje znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, spravodlivý sociálny systém, ochranu rodiny a podporu pracujúcich rodín s deťmi, ochranu II. piliera dôchodkového sporenia, boj proti korupcii a klientelizmu. "Naše návrhy majú podporiť a povzbudiť aktívnych a zodpovedných ľudí, na ktorých stojí silná stredná vrstva. Pretože Slovensko bude silné len vtedy, keď tu bude silná stredná vrstva," myslí si Frešo.

Strana prichádza aj s návrhom novej populačnej politiky. Navrhne program výstavby štartovacích nájomných bytov pre začínajúce pracujúce rodiny s deťmi, financovaný z úspor v druhom dôchodkovom pilieri. Bude tiež presadzovať vyššie daňové úľavy pre pracujúcich rodičov, navrhne program bonifikácie úrokov na mladomanželské pôžičky pre mladé rodiny.

Podľa I. Mikloša na prípravu programu nebol dostatok času

Nie je pravda, že by bol pôvodný návrh programových východísk SDKÚ-DS výsledkom práce odborných sekcií, pretože minimálne v jednom prípade je úplne iný, ako vzišiel zo sekcií. Vo svojom prejave na zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktorá má schváliť programové východiská strany, to vyhlásil poslanec NR SR a bývalý podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš s tým, že na prípravu programu nebol dostatok času.

Za lož označil slová generálneho sekretára Štefana Kužmu, podľa ktorého prvýkrát v histórii program netvorila úzka skupinka ľudí, ale zapojili sa do prípravy stovky členov.

Na margo pôvodného návrhu programu, ktorý sa pred časom dostal do médií, Mikloš uviedol, že súčasný návrh je, chvalabohu, iný. "Nenašiel som v ňom nič, čo by mi prekážalo, v zásade je to výcuc z volebného programu v roku 2012," povedal. Pôvodný text podľa jeho slov obsahoval mnoho populistických návrhov náročných na verejné zdroje a bol rozpočtovo neudržateľný. "To, čo dnes schvaľujeme, je, chvalabohu, iný dokument a v zásade na ňom vieme nájsť zhodu napriek tomu, že nebol čas na rozsiahlejšiu diskusiu," vyhlásil.

L. ŽITŇANSKÁ: Ak SDKÚ nebude mať odvahu, tak to nie je mandát, ktorý som dostala

Ak SDKÚ-DS nebude mať odvahu postaviť sa k témam, ako miesto Slovenska v Európe, naša konkurencieschopnosť či charakter nášho, potom to nie je mandát, aký som dostala od voličov. Novinárom to dnes povedala poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Mandát, ktorý dostala SDKÚ-DS aj ja osobne, má aj svoj obsah. Nie je to len poslanecká lavica. Ak nebudeme mať odvahu postaviť sa k týmto témam, ale budeme sa rozbíjať v malichernostiach, potom to nie je mandát, ktorý som dostala od voličov. Teraz treba mať odvahu povedať si, kde chceme mať SDKÚ-DS," myslí si.

Na margo programových východísk, o ktorých dnes rozhoduje Ústredná rada strany, povedala, že neobsahuje nič, za čo by nemohla zahlasovať. "Je to vlastne program, za ktorý som niekoľkokrát za SDKÚ-DS už kampaňovala," vysvetlila.

Problém s programovými východiskami nemá ani poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). "Nič šokujúce, nič nové, nič proti hodnotám SDKÚ-DS tam nie je. Je to fajn základ, ale treba sa baviť, ako ďalej. Tento dokument nie je sklamanie, ale ani prekvapujúci nový tromf," povedal.
 

Vyberte región